Vähänhän se tuntui hullulta idealta ilmoittaa Diesel tottelevaisuuskokeeseen vain muutama päivä kotiinpaluun ja pitkän hoitolajakson jälkeen... Lähinnä harmitti, että ei ollut mahdollisuutta treenata niitä tarvittavaa paria viikkoa että olisi saanut keskeneräiset liikkeet ja viime kokeessa havaitut puutteet kuntoon, ja myös että Diisun pää menee pyörälle pitkästä erosta ja hoitolaympäristöstä, ja että se taantuu käytökseltään jonnekin parin vuoden takaiselle tasolle.

Mutta kyllä Diesel vielä muisti liikkeet, kun kotona treenattiin hoitolasta haun jälkeen - siis HETI kun päästiin kotiin, HETI kun otin koiran autosta, tehtiin eka treeni, ei ehtinyt koira edes kusaista siinä välissä. Parissa päivässä ei ehdi kuitenkaan ihmeitä tehdä joten palauteltiin lähinnä mieleen, miten liikkeet meni. Pääasiassa pelkäsin paikallamakuun kärsineen, jos eroahdistus olisi kiihtynyt hoitolassa. Hyppyhän meillä on ollut kummassakin kokeessa vaikea ja mennyt nollille, joten nyt tein niin, että siirsin hyppyesteen uuteen paikkaan aina Diisun näkemättä ja sitten vein sen seuruuttamalla siihen ja komensin hyppäämään, jotta se oppisi etsimään katseellaan hyppyesteen ja tunnistamaan sen.

Koeaamua alkoi vähän hölmösti kun kukaan ei ollut kertonut minulle, että kelloa siirretään. Ei äiti, ei kaverit, ei edes Maikkarin nettisivut muistuttaneet tästä asiasta. Onneksi meidän vuoromme oli vasta puolenpäivän aikaan, ja kun toivuin ihmetyksestä miksi puhelimessa ja tietokoneessa on eri kellonajat, sain kuin sainkin itseni melko ripeästi matkaan ja ehdin näkemään kavereittenkin suoritukset. Jännitysmomenttina oli koepaikka, joka oli maneesi. Koirat eivät päässeet alustalle ennen kuin oma suoritus alkoi, joten pohjamateriaaliin ja hevosenpulliin ei päässyt tutustuttamaan etukäteen lainkaan.

Avoin luokka alkoi paikallamakuulla. Diesel makasi melko rauhassa mutta korjasi jossain vaiheessa rintamasuunnaksi meidän poistumissuunnan ja makasi siis ihan vinossa alkuasentoon nähden. Koirien luokse palattuamme se ennakoi istumaan nousun. Jälkeenpäin osasin tämän yhdistää siihen, että ennen paikallamakuuliikettä oli alkupuhuttelut yms ja siinä Diesel oli moneen kertaa käymässä maahan tai hääräämässä, ja sain vähän nykiä sitä hihnalla, että sain sen pysymään istumassa. Paikallamakuun jälkeen palattuani sen viereen, se sitten innoissaan korjasi tähän pyydettiin asentoon, istumaan.
Näistä virheistä johtuen saimme paikallamakuusta arvosanan 7. Ajattelin keskeyttää kokeen tähän, koska mielestäni meillä ei ollut enää realistisia mahdollisuuksia ykköstulokseen. Mielestäni jokainen koetilanne ja koesuoritus vie koiraa taaksepäin koulutuksellsiesti, sillä koetilanteessa ei pääse palkkaamaan eikä oikaisemaan koiraa. Näin ollen turhia koesuorituksia pitäisi välttää. Ja ei, minä en käy kokeissa enää hakemassa niistä kokemusta - minä käyn niissä saadakseni tuloksia.

Kaverit kuitenkin kannusti ja painosti jatkamaan ja niin siinä sitten kävi, että yksikään liike ei mennyt nollille ja pisteet riitti nipin napin ykköstulokseen! Huraa! Nyt loppui tokoilut vähäksi aikaa ja seuraavaksi mennään, jos mennään, voittajaluokkaan sitten joskus.

Omat kommentit suorituksista:
- Seuraamisessa ainoa iso virhe oli käännöksessä vasemmalle, jossa D vetäisi täyskäännöksen. Näitten käännösten erottelua on parannettava vielä. muuten oli aiempaa tiiviimpää seuraamista ja parempi paikka. Etenkin kun koira ei päässyt tutustumaan hevosenpullaiseen alustaan etukäteen niin olen tyytyväinen!
- Seuraamisesta maahan ja seisominen oli ilmeisesti liian hitaat. Annoin aiempaa pienemmät käsimerkit/avut. Minusta Diisu teki kohtuullisen hyvän seisomisen.
- Luoksetulo oli juuri sellainen kuin se nyt treeneissäkin on. Ei ole pystytty treenaamaan tarpeeksi, kun en ole ollut kotona.
- Nouto meni hyvin muuten, mutta Diesel lähti ensin viemään kapulaa tuomarille! Huomasi sitten virheensä matkalla ja tuli minun luokse, mutta päätyi vinoon koska tuli sivulta. Lisää häiriötä noutoharjoituksiin siis.
- Kauko-ohjauksessa on kyllä ollut hyvä vinkki harjoitella sitä tosi pitkästä matkasta - toimii ja tuntuu sitten tosi helpolta kokeessa kun on niin lyhyt matka! Ei kyllä mennyt ihan tyylipuhtaasti vieläkään, mutta lopullinen siirtymä alkupisteeseen verrattuna oli jotakuinkin plusmiinusnolla.
- Ja se hyppy! Se tapahtui käskystä! Jösses! Muutaman kerran ehdin täällä pihapiirissä raahailla hyppyestettä vaivihkaa ihme paikkoihin ja sitten toin Diisun siihen seuraten ja komensin hyppäämään. Ehkä se sitten auttoi.

Paikallamakaaminen 7
Seuraaminen taluttimetta 9
Maahanmeno seuraamisesta 8,5
Luoksetulo 6
Seisominen seuraamisesta 7,5
Noutaminen 9
Kauko-ohjaus 9
Estehyppy 9
Kokonaisvaikutus 8
Yht. 160 p. AVO1




We competed in Obedience Class 2 today with Diesel and got a fair result (1st prize result which qualifies to start in Class 3 next time). I am especially pleased because in stead of intensive training before the competition Diesel spent 11 days in a dog hotel while I was travelling. But actually he did his best heeling ever when I got home from the dog hotel with him and I started doing obedience work immediately when I took him out of the car. ;-)

Down stay 3 min, handlers out of sight  7
Off-leash heeling 9
Down-stay from heeling 8,5
Recall 6
Stand-stay from heeling 7,5
Fetch/Retrieval 9
Long-distance control (Sit up-Down-Sit up-Down) 9
Jump 9
Overall impression 8
Final score 160 p., 1st prize result