Hälytysryhmä kokoontui vielä joulun alla yhteisen kivan merkeissä maatilalle Vihtiin treenailemaan. Joulunmielellä sain ottaa harjoitukseen mukaan sekä Mikon että Diisun. Mikko työskenteli navetan ylisillä ja Diisu pääsi ensin talliin ja sitten pieneen mökkiin.Halusin viedä Diisun tarkoituksella talliin, koska arvelin sen häiriintyvän voimakkaista hajuista ja eläimistä. Halusin nähdä, miten se käyttäytyy siellä.

Tallin ympärillä oli liejuista ja kakkaista mutaa ja aitauksessa pari hiehoa, joille Diisu vähän murahteli ne nähtyään. Jalat juuttui yllättävästi ja ällöttävästi syvälle mutaan, niin minulta kuin koiraltakin, mutta minulla oli sentään kumisaappaat. Tallissa oli sisällä nelisen pilttuuta, joissa kahdessa oli hevonen. Lisäksi oli karsina jossa oli kaksi hiehoa, jotka työnsivät päät esille karsinasta ja töllistelivät ja ammuivat. Diisu ei välittänyt tuon taivaallista hevosista, mutta ammut oli kyllä vähän jänniä. Tallissa oli sen mielestä tosi hyviä hajuja ja se myös söi lantaa.

Maalimiestä Diisu kävi kaksi kertaa haistamassa, mutta ei kyennyt jäämään ilmaisemana, kun muut hajut veivät niin voimakkaasti mennessään. Otettiin sitten maalimies huoltohuoneen ovelle vinkupallon kanssa hillumaan ja peräänlähtö, nyt onnistui ilmaisu ja pallon kanssa leikkiminenkin. Kyllä oli lehmillä töllisteltävää kun Diisu hillui ja vingutti palloa. :-D

Jatkoimme sitten johdon käskystä pienelle mökille, jonka ympärillä ei onneksi ollut enää kakkiliejua, ja Diisu otti heti hajun kellarista talon sisällä lattiassa olevan aukon kautta, josta haju kantautui talon ulkopuolelle oven raosta. Hyvä reaktio siis, Diisu oikein jumitti tätä kohtaa haistelemaan talon ulkoseinustalla. Maalimies oli kellarissa vastakkaisessa päädyssä rakennusta. Kiersimme rakennuksen ja pääsimme sisään kellariin, maalimies istui oviaukon vieressä lattialla, ja Diesel kierteli toisessa päädyssä näkemättä maalimiestä. Kun se lopulta saapui oikealle kohdin, piti sen vielä tehdä varmistuskierros ennen kuin uskoi, että tämä se ilmaistava ukko on.

Talon ylemmästä kerroksesta löytyi maalimies lattialta sohvan vierestä istumasta ja tämän Diesel ilmaisi voimakkaasti. Saimme vihjeen jatkaa etsimistä ja avasin sattumalta parin metrin päässä jo löydetystä maalimiehestä sijaitsevan komeron oven ja siellä tämän pienen rakennuksen oli toinen (tai siis kolmas) maalimies. Diesel haahuili ohitse pari kertaa, mutta sitten sai muutaman metrin päästä kaminan vierestä hajun yhtäkkiä ja sitä seuraten päätyi maalimiehelle ja ilmaisi oikein hyvin. Ilmaisut parani siis loppua kohden, mutta navetassa voiton vei kyllä kakka. Lisää paskatreeniä siis. :-D

Lopuksi söimme herkkuja ja kävimme treeniä läpi. Kiitos kaikille seurasta ja hyvistä treeneistä! Videolla alla saamme jakaa kuvaajan (Virve) ilon hetkiä, kun hän vihdoin monen vuoden odotuksen jälkeen pääsi lähikontaktiin lehmän kanssa. :-D

Today we practised search with the Helsinki SAR dog alert group. We visited a farm in Vihti. There were cattle and horses on the farm. I took Diesel to work in a barn. I knew there would be a lot of disturing sounds, animals, scents and poop for him, I was right, it was almost impossible for him to work there. He did smell the victim two times but he did not stay with the victim and he did not do any bark indication. In stead he sniffed around the floor and ate poop.

We made an earsier training session for him, the victim lured him with a ball and ran and hid away. This way we was motivated to search and indicate the victim and it was succesful. I got what I wanted - I wanted to see how Diesel would react in this situation and if we could make a good training session out of it.

After the barn we moved on to a small cottage with a cellar. Here Diesel showed clear interest for the cellar already outside the house at a wall. He found a victim in the cellar and another one inside the house. There was even a third victim inside a closet just a couple of meters from the first one and after a while he found also this one. The last two indications were very nice and strong.

The video linked above shows Diesel in the barn. It is quite funny when one of the cows starts to lick the person holding the camera. :-D