Viimeisen viikon aikana on tottisteltu melko vähän. On ollut pinna kireällä ja silloin ei kannata paljon mitään tehdä koirien kanssa. Tänään päivällä otettiin noutoa Diisun kanssa, ja kun koira juoksi esineelle ja pysähtyi katsomaan sitä ja sitten minua kysyen mitä sille pitäisi tehdä, ja minä huusin tuskastuneena NO TUO SE ESINE TÄNNE IDIOOTTI niin tajusin itsekin, että nyt ei ole oikea hetki tehdä tätä hommaa ja onneksi tajusin lopettaa ajoissa. :-D (jep, on se aika kuukaudesta)

Kiertämistä Diesel ei ole tajunnut, Olen sitä yrittänyt opettaa, mutta ei mene kaaliin - se ei tajua sitä kohdetta joka pitää kiertää. Toisaalta meillä on meneillää nyt sekä suoraan eteenpäin juoksemisen (eteenmenon ja piston) opettelu ja myös heitetyn esineen perään juokseminen ja sen kanss avauhdilla takaisin tulo, joten jotenkin tuntuu, että siinä on liikaa Diisun päälle, jos vielä kiertämistäkin aletaan opettaa.
Etäällä istumista olen sitten opettanut niin, että lähetän Diisun juoskemaan eteen, sitten kesken kutsun sen luokse ja siitä käsken istumaan etäällä minusta.
Kaikki tämä johti kuitenkin siihen, Diisu alkoi kysellä noutoesineellä, mitä tehdään, istutaanko ensi ja noudetaanko lainkaan vai mitä tehdään.

Ollaan nyt tehty jonkin verran pitämisharjoituksia, kun siihen löytyi keino - yhtenä iltana katselin telkkaria ja Diisu oli löytänyt hanskan jonka kanssa reuhkasi ja alkoi tarjota sitä minulle. Tein niin, että vedin hanskaa sen kanssa, sitten otin kiinni Diisun leukaparrasta, komensin sen istumaan ja palkka-sanalla jatkoi taas vetämistä. Hetken päästä otin taas kiinni parrasta (hanska siis koko ajan koiralla suussa) ja komensin istumaan. Hetken istumisen jälkeen retuutus jatkui taas palkka-sanalla.
Näin päästiin siis tilanteeseen, jossa koira istui hetken paikoillaan esinen suussa! Tätä ei ole vielä koskaan saavutettu!

Tänään ohjatussa tottiksessa sitten ensin tunnustin opettajalle, että pinna on kireällä (en maininnut mitään hormoneista) ja sitten kokeiltiin noutoa. Heitin esineen ja odotettiin, mitä Diisu tekisi itse jos ei saisikaan palkkaa heti kun lähtee tulemaan esineen kanssa kohti minua. Arveltiin, että sieltä saattaisi tullakin istuminen. Tehtiin niin, että jätin Diisun istumaan ja laitoin esineen sen eteen maahan ja pyysin noutokäskyllä tuomaan sen minulle. Ja taas odotettiin, tarjoaisiko se istumista - tarjosi kyllä, mutta pudotti esineen herkästi. Kun saatiin yksi oikein hyvä luovutus, jossa Diisu hetken istui rauhassa esine suussa, niin siitä tuli pallopalkka ja siihen lopetettiin.

Nouto alkaa siis olla tosi hyvällä mallilla lähtökohtaan nähden! Nyt jatketaan kotona pitoharjoituksia kun ollaan päästy niissä vihdoin alkuun. Vähän pakolla, mutta toivottavasti välttyen vääntämiseltä.

Very good news about fetch (retrieval). After lots of work and even some accidental good luck we have taken a big leap forwards. When I toss the object, Diesel waits for permission, runs to it and picks it up and immediately runs back towards me. This is when he gets the reward (the green rubber ball). Additionally I have managed to do some training of holding an object while sitting (which has been imporrible previously). This was the accidental good luck part: Diesel was playing with an old glove and wanted me to pull it with him. In the middle of it all I took a hold on his beard (and let go of the glove) and asked him to sit. When he did, I continued to pull the glove. I repeated this many times and achieved many repetition of Diesel sitting with and object in his mouth and not chewing it!

In the obedience class tonight we made good progress: in the end Diesel picked up the object and returned with it, sitting in front of me. He drops it very quickly so that is what we must work with now: holding an object in his mouth and not chew on it.