Tänään aloitin tottistreenit ennen muitten saapumista paikallamakuulla niin, että kiertelin kalliosuojassa olleitten autojen taakse piiloon (pystyin ikkunoitten läpi tarkkailemaan koiraa). Kävin välillä palkkaamassa ja menin taas piiloon. Toisen koiranohjaajan tullessa paikalle aloimme jutustella ja Diesel teki samalla pitkää paikallaoloa, toki näki minut tässä vaiheessa koko ajan. Kävin välillä palkkaamassa.

Tunnin aluksi saimme valmentajamme kommentit koesuorituksesta videon perusteella. Samoista asioista tuli noottia kuin mitkä olin jo itse pannut merkille. Mutta kehujakin tuli. :-)

Sitten pohdittiin jatkoa ja koutsi sanoi, että avoimeen luokkaan vaan, joten nyt aletaan hinkkaamaan avon liikkeitä. Koe on maaliskuun alussa eli kolmisen viikkoa on aikaa. Työn alle siis:

- Väljyys pois täyskäännöksistä
- Noutoon vauhtia palautukseen ja suora palautusasento
- Luoksetulosta pysähtyminen, ei vielä osaa
- Liikkumatta pysyminen kun ohjaaja siirtyy koira taakse, ei vielä osaa
- Kauko-ohjaus istu-maahan-istu-maahan, ei vielä osaa
- Paikallamakuu ohjaaja näkösuojassa, ei harjoiteltu

- Hypyssä ohjaajan oikean etäisyyden määritys jotta paluuhypystä onnistuu eteen istuminen suorassa.
- Se harppominen! :-D

Aloitimme työstämään kauko-ohjausta. Diesel osaa varmaankin istumasta maahanmenon mutta ei maasta istumaan nousemista. Pitää opettaa se tekemään asennonvaihdot kerralla oikein niin, että takapuoli pysyy ihan paikallaan. Tämä aloitettiin takapalkalla, eli kupissa Diisun takana oli nami jonka se sai mennä ottamaan heti kun nousi istumaan. Diisu ei takapalkkausta osaa ja kesti hetki ennen kuin se tajusi sen. Aluksi tökkäsin jalalla sen tassuun että se nousi maasta istumaan. Ei Diisu oikein tajua käsimerkkiä apuna tässä liikkeessä, kun ei sitä ole sille koskaan käytetty. Suunnitelma on, että tässä nyt viikon aikana opetan tämän liikkeen varmaksi ja pitemmältä etäisyydeltä, niin ensi viikolla voidaan ottaa paljon häiriöitä ympärille tätä treenatessa.

Luoksetulosta seisomaan pysähtymistä treenattiin myös. Diesel osaa ehkä maahanmenon luoksetulosta jotenkuten, mutta seisomista ei. Yritin tätä eilen ulkona niin, että heitän pallon Diisulle isolla käsiliikkeellä kun se tekee luoksetuloa, mutta ei se sitä huomannut ja minä joka en koskaan osu mihinkään heitin sillä pallolla Diisua kovaa suoraan nenään (onneksi pallo sentään on joustava). Ei se kyllä tajunnut yhtään mitä tapahtui.
Nyt yritettiin takapalkalla, ensin muutaman kerran niin, että kun Diisu tulee ja istuu eteeni, se saa juosta takapalkalle. Sitten yritin pysäyttää sen luoksetulosta ja vapauttaa takapalkalle. Ahaa-elämystä ei tullut toistoista huolimatta ja tämä metodi ei siis toimi Diisulle. Kotitehtäväksi sain Diisun juostessa vapaana huutaa sille pysähtymiskäskyn ja heittää sille esim. lumikokkareen. Näin se ehkä oppii reagoimaan pysähtymällä ko. käskyyn.