Karkkilan luonnetestissä oli tänään 4 PONia, yksi niistä Diesel. Tuomareina Bengt Söderholm ja Tarja Matsuoi. Alkuhaastattelun aikana Diisu sinkoili hihnassa sinne ja tänne, ei ehtinyt olla paikoillaan. Tuomarin kutsuessa Diisua nimeltä, kävi se häntä heiluen tervehtimässä, ja sitten alkoi leikki! Epäilyksistäni huolimatta kovalla kepillä saatiin varsin riehakas leikki aikaiseksi (yleensä leikimme pehmeillä narupalloilla yms), tuomari oli muuten tosi hyvä leikittäjä! Diisun silmät sai peittää leikkiessä, etuosaa nostella ilmaan, ja joku pörähdyskin siltä pääsi.

Sitten asetuttiin odottelemaan mörkökelkkaa. Diisu haisteli kaikessa rauhassa maata, mutta huomatessaan kelkan lähestyvän se nopeasti nosti hännän ylös, asteli eteenpäin ja haukkui. Olin tosi yllättynyt!
Kelkan lähestyessä Diisu kyttäsi kelkkaa varsin täpäkästi ja uhmakkaasti haukkuen. Pakokäytös ja hyökkäykset kohti kelkkaa vuorotteli. Diisu myös heilutteli kovasti häntäänsä, ja paetessaankin sillä oli häntä koko ajan ylhäällä.
Kun kelkka teki viimeisen pyrähdyksensä viereeni, Diesel hypähti kelkalle ja miltei nappasi sitä hihasta kiinni. Se tutki kelkkaa hetken varuillaan, ja sitten häntä painui alas ja kelkka olikin tosi jännä. Lupaavan alun jälkeen kelkka olikin pelottava. Diesel haukkui kelkkaa pitkään parin metrin etäisyydeltä ja kävi välillä nuuhkimassa. Yhdessä sitten tutkimme kelkkaa ja Diisu lopulta alkoi vähän kyllästyä siihen.

Kävelimme poispäin kelkasta ja taas takaisin, ja Diesel ohitti kelkan välittämättä siitä juurikaan, häntä ylhäällä.

Sitten testattiin puolustushalua. Hyökkäyksen alkaessa Diesel pohti tilannetta pienen tovin, ja alkoi sitten puolustaa minua edessäni. Sitten se peruutti vierelleni ja pysyi siinä puolustaen minua, olisi toki varmasti halunnut minulta vähän taustatukea ja selvästi odotteli että minä ottaisin ohjat käteeni, että mitä nyt tehdään. Kun en tehnyt mitään, niin se puolusti sen verran jämäkästi, että paria metriä lähemmäs ei tuomarilla ollut tulemista.
Kun hyökkääjä muuttui ystävälliseksi, Diesel kävi pikaisesti katsomassa häntä. Jätin koiran tuomarille ja lähdin toiseen suuntaan. Diisu kiskoi kovasti perääni, kuten olin odottanutkin, ja viis veisasi tuomarista joka sitä piteli. Tuomari kuvasi Diisun puolustuskäyttäytymistä määrätietoiseksi.

Sitten häiriökujalle, jossa ensin nousi haalari maasta ja sitten putosi rämisevä tynnyri takanamme. Diisu säpsähti haalaria ja säikähti melko paljon tynnyriä, mutta kääntyessään katsomaan kumpaakin, oli häntä heti ylhäällä. Vähän jäi pelot kummittelemaan mieleen, toisella kierroksella Diisu vilkaisi haalaria ja väisti voimakkaasti tynnyriä.

Pimeässä huoneessa Diesel kierteli kaikki paikat pariin kertaan, tuomarinkin tsekkasi useampaan kertaan, ja etsi minua. Se nousi takajaloilleen ja katseli pöytien ja piironkien päälle. nauraa Ei ollut mitään hätää, ja lopulta se löysi luokseni. Istuin ilmanvaihtoventtiilin alla, alipainekohdassa, eli hajuni ei levinnyt huoneeseen. Koirat joutui siis oikeasti tekemään töitä tässä tilassa.

Tässä vaiheessa testiä Diisun yleisvaikutelma oli mielestäni jo hieman hermostunut, se läähätteli ja ei ollut enää niin viihtyvän oloinen. Mr. Green Sehän toki tämän testin tarkoituksena onkin, koetella koiran hermoja jotta loppua kohti nähdään miten paljon nupissa viiraa.

Lopuksi oli erikoiskoe jossa testataan koiran terävyyttä, eli "seinä". Tässä testataan puolustaako koira itseään tilanteessa jossa se ei pääse karkuun, ja - tärkeintä kaikesta - kun hyökkäys/uhka sitä kohti lakkaa, lakkaako myös koiran uhkaava/puolustava käytös.

Kiinnitin Diisun ketjulla seinään ja poistuin näkyvistä. Kohta alkoi kuulua kova metakka, ja Diesel kuulosti ihan oikeasti siltä että nyt se oli tosissaan! Minä olin silmät suurina ja tuomari tuli hetken päästä luokseni sanomaan, että tule vaan, että saadaan käsi pois koiran suusta!
No vitsihän se vain oli Mr. Green mutta siis videolta minäkin sitten näin mitä tapahtui.

Ensin Diisu istui rauhassa ja katsoi lähestyvää hyökkääjää. Se päästi hyökkääjän ihan parin metrin päähän, ja sitten kun hän kepillä huitaisi ihan liki, Diesel alkoi haukkua varoittaen. Kun se totesi, että pakoon ei pääse, ja uusi hyökkäys tapahtui, niin se puolusti itseään todella vimmatusti. Hampaat välkkyi ja räkä lensi ja kirosanat myös. Tuomari vei hyökkäyksen todella loppuun saakka ja Diisu ei antanut periksi.

Tuomari oli itsekin ihan ällikällä, mikä sisu Diisusta oli löytynyt! Jälkeenpäin hän sanoi, että "jos tämä ei ole suuri terävyys, niin en tiedä mikä sitten on". Hän myös sanoi, ettei muista koska on viimeksi moista nähnyt, ja että ei todella ennakoinut sitä tulevaksi.
Tuomarin laskiessa kepin alas ja muuttuessa ystävälliseksi, Diesel välittömästi lopetti oman vastineensa ja muuttui sekin ystävälliseksi. Se oli heti lauhkea ja ystävällinen ja tuli nuuskimaan ja istui tuomarin vieressä rapsuteltavana.

Tuomarit sanoivat loppuarvostelussa, että yleensä koirilla, joilla on suuri terävyys, kestää pitempään palautua siitä aggressiosta pois ja sopeutua siihen että uhka loppui, mutta Diesel teki sen hetkessä - "kun noinkin suuresta pystyy noinkin nopeasti palautumaan, niin se on uskomaton suoritus". 

Lopuksi vielä ammuttiin ja tapansa mukaan Diisu hätkähti kovasti ensimmäistä laukausta mutta ei ollut millänsäkään toisesta. Arvosteluun tuli "laukausvarma" hätkähdyksestä huolimatta, hätkähdys meni erittäin vilkkaan temperamentin piikkiin.

Tuon erittäin vilkkaan temperamentin olin jo ennakoinutkin, sillä Diesel havaitsee liikaa asioita ja häiriintyy pienistäkin asioista ja keskittyminen herpaantuu todella helposti.

Toimintakyky +1 kohtuullinen
Terävyys +2 suuri ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
Puolustushalu +3 kohtuullinen hillitty
Taisteluhalu +2 kohtuullinen
Hermorakenne +1 hieman rauhaton
Temperamentti +1 erittäin vilkas
Kovuus +1 hieman pehmeä
Luoksepäästävyys +3 hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin
Laukauspelottomuus +++ laukausvarma
Yhteensä +143 p.

Tuomarin loppukommenttien mukaan Diisun on ihan mainio koira. Haasteena on temperamentti, se että Diisu reagoi nopeasti ja voimakkaasti kaikkeen, ja toinen tuomareista totesikin että siinä pitäisi olla vakionopeudensäädin. Mr. Green
Toinen taas totesi tykkäävänsä vilkkaammista otuksista, koska ne on aina mukana touhuamassa, eikä niitä tarvii vetää perässä. Mr. Green Aika nappiin osui nuo kommentit!

 

Video 1

Video 2

Video 3

Video 4