Olin tuomaroimassa HEPeKon alkutestiä ja matkalla sinne tajusin, ettei Dieseliä ole testattu vielä, koska se tuli mukaan viime vuonna kesken kauden. Joten osallistuin sitten itse Dieselin kanssa viimeiseen testiryhmään. HEPeKon alkutestissä katsotaan koiran suhtautumienn vieraita ihmisiä kohtaan, laukausten sieto (6 mm ja 9 mm aseilla), sen suhtautuminen toisia koiria kohtaan, ja lisäksi ohjaaja tai vieras henkilö kantaa koiraa. Ihan hyvin meni Dieselin kanssa, otettiin se perusasennon harjoittelun kannalta. :-)

Alkutestin jälkeen oli muutama tunti aikaa ennen illan treenejä, ja olin suunnitellut käyväni kaupunkikävelyllä Diisun kanssa. Seuraksi saimme Helin, Toto-lagoton ja Miina-snautserin. Diisu käyttäytyi kohtuullisen hyvin, ja hyvin koirat tottuivat toisiinsa myös: Toto kävi muutaman kerran nuoleskelemassa Diisun naamaa ja loppumatkasta Miina olisi halunnut leikkiä Diisun kanssa. Olisin halunnut harjoitella toisten koirien ohituksia, mutta eihän niitä juurikaan tule vastaan silloin kun haluaisi, vaan päinvastoin.
Lenkin jälkeen käytiin vielä syömässä Helin kanssa ja sitten olikin aika treeneille.

Treenien aluksi pidimme ns. aloituspalaverin, jossa kävimme läpi ryhmän pelisäännöt ja kunkin koirakon tavoitteet. Dieselin tavoitteiksi tälle vuodelle nimesin BH-kokeen, ja sen jälkeen jossain vaiheessa on vuorossa kansallinen tottis-kettis-koe ja siitä olisi tarkoitus jatkaa PERA A-rauniokokeeseen ja mahdollisesti PEJÄ-jälkikokeeseen. Toiveissa olisi Dieselin kanssa myös joskus päästä kokeilemaan taitoja FH-erikoisjälkikokeeseen. Mutta nämä kaikki tavoitteet ei siis toki ole tälle vuodelle!

Treeneissä harjoittelimme Dieselin kanssa lumisiin luoliin tunkeutumista, sillä lumi tekee jyrkistä alasmenoista epävakaata ja haastavaa sekä luolien suuaukoista hyvin pieniä. Vuoroamme odottellessa otrin tottista, tiivistä seuraamista ja kontaktia nakin kanssa, ja se oli virhe, sillä kun lähetin Diisun hommiin, ei se ollut varma oliko kysessä etsintä vai tehtäisiinkö sittenkin tottista, kun oltiin tehty sitä samassa paikassa aiemminkin päivällä alkutestissä. Diisu meni jopa selkäni taakse istumaan ja haukkui minulle. ;-)

Ensimmäinen ukko oli tunkeutuminen luolaan, ja se sujui hyvin heti kun koira lopetti tottistelun. Ongelmana vain on, että ilmaisuhaukku on kytköksissä peruuttamiseen, sitä täytyy nyt alkaa työstää. Eli kun Diisu paikallistaa maalimeihen, se peruuttaa muutaman askelen, ja sitten haukkuu ja peruuttaa lisää. Luolissa, putkissa, vaikeilla alustoilla se on hankalaa.
Toinen maalimies oli myös pieniaukkoisen luolan perällä ja sinne oli mentävä varsin jyrkän pudotuksen kautta. Diisu paineli sisään ongelmitta, mutta luolassa ei heti paikallistanut maalimiestä. Ja kun löysi niin sitten alkoi se haukkuun liittyvä peruutus taas, ja leveä perä ja heiluva häntä ilmestyi näkyviin luolan suulle. :-D
Kolmas ukko kiipesi ylös suurten betonipalkkien lomaan. Diisu sai työstää hajua jonkin aikaa kunnes löysi maalimiehen jalat. Hyvin se teki töitä!

Today we arranged a testing event for new dogs in Helsinki SAR Dog Club. I was one of the judges. Our principle is that all dogs who participate in the club's training program must be qualified in this test first. In the morning I realized that Diesel is not tested yet, so I joined the last (third) group of test dogs with Diesel. In this test the judges pay attention to the dogs' attitude towards strange people and other dogs, their reaction to gun shots, and in the end of the test the handler must carry his/her dog for about 10 meters.
The testing event for Diesel went nicely. I had a little sausage for him in my hand so he mostly didn't notice anything else around him. ;-)

Our evening training session would only start a few hours after the testing even, and I had decided to use the time by going for a "city-walk" with Diesel. Now that we live on the countryside I feel it is very important to go for walks in the city every now and then. This is especially important in case of a PON. A fellow trainer made us company so we enjoyed a nice two-hour walk with lagotto male Toto and schnautzer bitch Miina. Diesel had no problems with these dogs.

After the walk and dinner we had a start-up meeting with my new training group for this year. We presented the rules for the group and every dog handler presented her goals for the year. My goal with Diesel is to pass BH test (Begleithundprüfung). After that the plan is to pass the national SAR dog obedience and dexterity trials, the national rubble A trial and possible the national tracking trial. At some point I would also like to participate in FH (Fährtehund) tracking trial with Diesel. But the BH is our official goal for this year, and is something else fits in aswell, well, it is bonus!

In the training sessions the theme was small caves with difficult entry. The snow makes the cave openings very small but difficult to approach: it is a steep down-hill with unstable and unsteady surface. Diesel was moderately good, but he has an odd habit of rearing while doing bark indication. On unsteady surface or a steep tunnel rearing makes things more difficult!